- advertisement -

Sempena Bulan Kemerdekaan, RTM bawakan kembali telefilem Lalang yang akan menemui penonton pada 12 Ogos 2022, hari Jumaat pada pukul 3.00 petang di slot Drama On 2 di TV2 dan secara online di rtmklik.rtm.gov.my

Tayangan : Slot Drama On 2 di TV2
Tarikh : 12 Ogos 2022 (Jumaat)
Waktu : 3.00 Petang
Penulis Skrip : Mazlan Abdul Manan
Pengarah : Hisyamudin Ahmad
Produksi : Unit Drama RTM

Pelakon

Antara pelakon yang membintangi telefilem ini ialah Syazwan Zulkifly, Sasqia Dahuri, Qi Razali, Ooi Teck Wooi, Muhammad Raif Ikhwan Rajali, Hushairi Husain, Hasnul Rahmat, Ain Evon Tay, Tiffany Sia May Sim dan ramai lagi.

Watak Lakonan

  • Syazwan Zulkifly sebagai Embong
  • Sasqia Dahuri sebagai Rohani
  • Qi Razali sebagai Mejar Tanaka
  • Ooi Teck Wooi sebagai Ah Heng
  • Ain Evon Tay sebagai Sue Lan
  • Hushairi Husain sebagai Salleh

Sinopsis Telefilem Lalang

Telefilem Lalang mengisahkan tentang Embong dan Ah Heng yang cuba mengelak diri mereka dari dipergunakan ketika era penaklukan Jepun di Tanah Melayu. Mereka tidak sanggup menjadi lalang yang terpaksa mengikut arah.

- advertisement -

Namun ugutan daripada Ah Chai untuk mencederakan Sue Lan dan Ah Yee menyebabkan Ah Heng terpaksa mengalah dan berpegang pada prinsip sesekali kita perlu menjadi lalang yang mampu hidup dalam sekebun ubi kayu. Jangan jadi seperti ubi kayu yang tidak mampu hidup dalam kebun yang dipenuhi lalang.

Satu malam, kedai Ah Heng dibakar oleh Mejar Tanaka dan tenteranya. Ah Heng terpaksa menyorok daripada Jepun. Atas dasar setiakawan dan kemanusiaan, Embong dan Rohani menyembunyikan Ah Heng di pondok kebunnya.

Dalam masa sama, Embong terpaksa berdepan dengan permusuhan ditimbulkan oleh Salleh yang menjadi tali barut Jepun. Salleh memang menyimpan dendam lama terhadap Embong kerana menganggap Embong merampas kekasihnya, Rohani.

Ketika tinggal di pondok, Ah Yee teringin bermain layang-layang dengan menggunakan surat khabar Cina tetapi Sue Lan bimbang akan dilihat oleh penduduk setempat dan mereka akan tahu ada keluarga Cina yang menyorok dalam penempatan orang Melayu.

Malangnya ketika Ah Yee bermain layang-layang, dia telah ditembak oleh Ah Chai yang menyangka Ah Yee anak orang Melayu kerana dendam dan marahnya terhadap orang Melayu yang sanggup menjadi tali barut Jepun. Apa kesudahan cerita lalang ini?

- advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here