- advertisement -

Astro kali ini akan bawakan sebuah filem berjudul Renjana yang akan ditayangkan di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 17 Mac 2022.

Filem ini menjadi menarik dan unik apabila latar belakang ceritanya adalah sekitar 90-an yang pastinya dapat menggamit kenangan silam apabila cerita dan penyampaian yang dilontarkan ketika tayangan

Tayangan : Astro First 480
Pengarah : Mohd Fazli Yahya
Penulis Skrip : Adza Emie
Produksi : Mache All Star United Sdn. Bhd.

renjana

Barisan Pelakon

Antara pelakon yang membintangi filem Renjana ialah Nabila Huda, Saharul Ridzwan, Fauzi Nawawi, Aida Aris, Hasnul Rahmat, Nadia Aqilah, Zamarul Hisham, Kodi Rasheed, Sefik Khair, Emma Latah, Kamal Bakar, Ainin Batrisya

- advertisement -
renjana

Sinopsis Filem Renjana

Pada tahun 1907, seorang guru muda dari Penang, Che Aminah tiba di Kedah. Berpengatuhaun luas, Che Minah telah dikritik dan dianggap terlalu kearah ‘kebaratan’ oleh penduduk kampung apabila dia berjumpa dan mengajak ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolahnya.

Pada awalnya, hanya 5 pelajar perempuan sahaja yang bersekolah di Sekolah Jawi & Al-Quran, tetapi tekadnya untuk melihat lebih ramai anak bangsa untuk mendaftar di sekolah tersebut.

Che Aminah telah melakar sejarh apabila menjadi guru pertama untuk sekolah perempuan tersebut dan percaya dia akan menjadi sebahagian daripada tunjang penting Malaya.

renjana

Waktu Tayangan

Untuk filem Renjana ianya akan mula ditayangkan pada 17 Mac 2022 iaitu pada hari Khamis secara eksklusif di pawagam rumah anda, Astro First.

Anda boleh sewa di saluran 480 atau secara online menerusi Astro Go dan On Demand dengan harga RM15.00 untuk tempoh 48 jam bagi tayangan secara berulang-ulang.

- advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here