- advertisement -

Jangan lupa saksikan filem indie Mentega Terbang yang akan menemui penonton pada 19 Januari 2023, hari Selasa dan seterusnya secara eksklusif di platform penstriman Viu dan aplikasi mobile.

Tayangan : Viu
Tarikh : 19 Januari 2023 (Selasa)
Penulis Skrip : Khairul Anwar, Arjun Thanaraju, Visshnu Varman dan Ti Teng-Hui
Pengarah : Khairi Anwar
Produksi : Anomalist Production dan Meng Kheng Entertainment

Tonton

Pelakon

Antara pelakon yang membintangi filem ini seperti Syumaila Salihin, Arjun Thanaraju, Firdaus Karim, Nik Waheeda, Khairunazwan Rodzy, Shyamala Kandapper dan ramai lagi

Watak Lakonan

  • Syumaila Salihin sebagai Aisyah
  • Arjun Thanaraju sebagai Suresh
  • Firdaus Karim sebagai Abah/Jailani
  • Nik Waheeda sebagai Mama/Jamhariah

Sinopsis Filem Mentega Terbang

Filem Mentega Terbang mengisahkan tentang Aisyah yang diduga dengan ibunya yang sakit akibat kanser dan bila-bila masa sahaja boleh dijemput kematian. Manakala Abahnya yang liberal dan bersikap terbuka dengan apa sahaja persoalan.

- advertisement -

Aisyah mempunya persoalan yang besar bermain di fikirannya iaitu mengenai kehidupan selepas mati. Adakah wujud hidup selepas mati? Jika wujud, bagaimanakah keadaanya? Bagaimana rupanya syurga dan neraka? Pelbagai lagi persoalan yang timbul ketika itu.

Bagi menjawab persoalan tersebut, dia mula mengembara ke satu agama ke agama yang lain. Dari Kristian ke Judaism dan kemudian ke agama Hindu. Dari situlah, dia bertemu Uncle Kasim, Suresh, Auntie Esther dan Milo.

Tetapi pada akhir pengembaraannya, adakah Aisyah dapat jawapan yang dicari?

- advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here