- advertisement -

Slot Samarinda diteruskan lagi dan kali ini drama Bila Hati Memilih Dia akan bersiaran bagi menggantikan Suamiku Lelaki Pendosa bermula 28 Mac 2022 menerusi siaran TV3 dan platform penstriman iQiyi Malaysia.

Drama arahan Bahri Uma ini merupakan adaptasi novel Bila Hati Memilih Dia karya Wan Nur Najihah dan digarap penulisan skrip serta jalan cerita oleh Farah Alya As’ari dan Farah Bani.

Episod : 15
Tayangan : Slot Samarinda TV3 & iQiyi
Pengarah : Bahri Uma
Penulis Skrip : Farah Alya As’ari & Farah Bani
Produksi : Global Station Sdn. Bhd.

bila hati memilih dia

Barisan Pelakon

Antara pelakon yang membarisi drama ini ialah Aedy Ashraf, Eyka Farhana, Maryam Annisa, Gambit Saifullah, Shima Anuar, Qistina Khaled, Shahz Jaszle, Izuan Razali, Zila Bakarin, Azri Sabri, Yasmine Diaries, Aleza Shadan, Syera Aziz dan ramai lagi.

- advertisement -

Watak Lakonan

  • Aedy Ashraf sebagai Nazril
  • Eyka Farhana sebagai Adra Zulaikha
  • Maryam Annisa sebagai El
  • Gambit Saifullah sebagai Iqram
  • Shima Anuar sebagai Sofea
  • Qistina Khaled sebagai Adwa
  • Makcik Melur sebagai Zila Bakarin

OST Drama

Lagu Tema : Bila Hati Rindu
Penyanyi : Lah Ahmad
Ciptaan : Mas Dewangga, A. Shah, Jova Devito dan Aden King

Sinopsis Drama Bila Hati Memilih Dia

Drama Bila Hati Memilih Dia bermula apabial Adra yang baru sahaja tamat belajar dan sedang mencari pekerjaan. Dalam masa yang sama, Adra telah dipaksa berkahwin dengan Farha oleh mak tirinya, Makcik Melur. Namun begitu, Adra mengatakan masih lagi tidak bersedia dan menolak permintaan ibu tirinya tersebut.

Pada masa yang sama, atas urusan kerja, Nazril terpaksa berpindah ke Langkawi bersama anaknya, Nufail. Disebabkan dia seorang bapa tunggal, dia terpaksa mencari pengasuh bagi menjaga anaknya ketika waktu kerja terutamanya.

Makcik Melur yang tahu akan tawaran pengasuh tersebut terus memaksa Adra kerana mendengar gaji yang diberi lumayan. Adra akur apabila Makcik Melur beri jaminan selepas bekerja beberapa bulan dengan Nazril, Adra boleh bebas bekerja di Kuala Lumpur.

Nazril dan anaknya, Nufail tiba di Langkawi dan cuba menyesuaikan diri dengan kehidupan di sana. Satu insiden terjadi di mana Nufail hilang sewaktu Nazril sibuk menjawab panggilan telefon. Kebetulan Adra berada di situ, dia cuba memujuk Nufail dengan memeluknya. Nazril terus menjerit dan menuduh Adra cuba menculik Nufail.

Keesokan hari, Adra tiba di rumah Nazril. Nazril terkejut dan mengungkit peristiwa semalam. Setelah Nufail menceritakan hal sebenar, Nazril terus meminta maaf kepada Adra.

Adra tidak suka dengan sikap Nazril dan berasa tidak sedap hati bekerja di situ. Nufail seorang kanak-kanak yang pemalu tetapi dia sangat selesa dengan Adra membuatkan Nazril mengalah dan meminta Adra terus bekerja sehingga dia mendapat pengasuh baharu.

Makcik Melur terus cuba menjodohkan Adra dengan Farhan. Adra menolak kerana tidak suka dengan perangai Farhan. Pada masa yang sama, Fadhil abang kepada Farhan juga cuba memikat Adra.

Satu hari, satu insiden berlaku yang membuat Adra dan Nazril terperangkap tanpa siasatan kejadian sebenar. Adakah kesudahan nasib Nazril dan Adra?

  • bila hati memilih dia
  • bila hati memilih dia

Waktu Bersiaran

Jangan lupa untuk saksikan drama Bila Hati Memilih Dia setiap hari Isnin hingga Jumaat, pada jam 10.00 malam menerusi slot Samarinda TV3 dan laman penstriman iQiyi mulai 28 Mac ini.

Anda boleh saksikan secara online di platform iQiyi di www.iq.com atau menerusi aplikasi mobile sejurus selepas habis tayangan di tv jika anda pengguna VIP. Anda boleh tonton secara percuma hanya selepas 48 jam selepas tayangan di tv.

- advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here